Vad kostar tätskikt i badrum?

Tätskiktet är en viktig del av badrummet och en betydande del av en badrumsrenovering. Alla badrumsrenoveringar betyder inte att du ska bryta upp och lägga in ett nytt tätskikt men för omfattande renoveringar och nybyggnationer är det ett moment som är viktigt att prioritera.

Vad kostar tätskikt i badrum

Vad är ett tätskikt?

Tätskikt måste finnas i alla våtrum och är det lager som skyddar väggar och golv från att suga åt sig fukt och vatten. Eftersom badrum är väldigt fuktiga kan fukt och mögel lätt uppkomma där om rummet inte är skyddat ordentligt. Med ett tätskikt som håller tätt är rummet skyddat och risken för fukt- och mögelskador minimeras. Om ett badrum har klinker eller kakel måste det finnas ett separat tätskikt under. Om det däremot finns en våtrumsmatta och golv kan det i många fall fungera som ett tätskikt i sig själv.

Kostnad för tätskikt

Om du planerar att utföra en stor renovering av ditt badrum kommer en stor del av kostnaden bestå av tätskiktet. Hur mycket själva tätskiktet kostar beror på flera faktorer.

  • Mer exklusiva material kostar självklart därefter medan mer ekonomiska material kommer att bli mer prisvärda.
  • Om du vill lägga klinker eller kakel på ditt tätskikt kommer kostnaden för själva tätskiktet att bli högre eftersom du då dessutom behöver ha en separat fuktspärr.
  • Om du däremot vill ha en våtrumsmatta och tapet behövs inte en separat fuktspärr och kostnaden blir därmed lägre.
  • En prisuppskattning för tätskikt i badrum är mellan tummen och pekfingret mellan 2000-6000 kronor per kvadratmeter. Det enklaste sättet att räkna ut kostnaden för tätskiktet är att utgå från vad för tätskikt du vill ha och räkna på hur stor yta som behöver läggas. För att vara säker på att din försäkring täcker eventuella framtida skador i badrummet är det bäst att anlita en behörig fackman för att fixa tätskiktet.