Vad kostar golvvärme badrum?

Att kliva på ett varmt golv efter duschen är en vardaglig lyx. Att installera golvvärme kostar självklart pengar och är en investering som inte alla är villiga att göra. Golvvärme är dock inte så dyrt som många tror.

Vad kostar golvvärme i badrum

Bild: Hill Ceramic

Priset för golvvärme varierar

Priset för golvvärme i badrum kan variera beroende på olika faktorer som t.ex. vad för slags golvvärme du väljer, vilka förutsättningar badrummet har för golvvärme samt hur mycket av jobbet du kan utföra själv.

  • Vattenburen golvvärme kan kosta någonstans omkring 800 kronor per kvadratmeter.
  • Elektrisk golvvärme är något billigare och ligger på runt 500 kronor per kvadratmeter.

Elektrisk golvvärme är i form av en värmekabel eller värmematta. Generellt är alltså vattenburen golvvärme något dyrare att installera, men har fördelen att det är billigare i drift. Elektrisk golvvärme är billigare att installera, men är däremot dyrare i drift. Om du väljer att själv utföra delar av arbetet är det dock viktigt att vara försiktig när det gäller våtrum eftersom fuktskador lätt kan uppstå om arbetet inte genomförs korrekt. Du får inte installera allting själv utan behöver en behörig hantverkare som hjälper till, även byte av termostat kräver professionell hjälp.

Driftkostnader för golvvärme

Hur stor driftkostnaden för golvvärme är beror på vilka förutsättningar ditt boende har och vad för slags golvvärme du har valt. Din övriga värmeförsörjning spelar även in i hur hög kostnaden för golvvärme blir. När du beräknar driftkostnaden för golvvärme är det bäst att räkna in anläggningskostnaden för att få en rättvis kostnadsuppskattning. Ta även hänsyn till hur länge golvvärmen håller när du gör ditt val av golvvärme då det kan påverka vilket alternativ som blir mest prisvärt för dig. Vattenburen har längre hållbarhet, upp mot 40 år. Elvärme har en något kortare livslängd, på omkring 25 år. Därmed kan vattenburen golvvärme vara en mer långsiktig investering.