Vad kostar ett uterum att bygga?

Att bygga ett uterum kan ge fantastiska möjligheter att spendera mer tid utomhus utan att behöva oroa sig för väder och vind. Det kan bli en mysig matplats för familjer under sommarkvällar eller en perfekt plats för att ta ett glas med vännerna. Kostnaden för att bygga ett uterum beror på vilka förutsättningar du har på plats och framförallt om du vill bygga ett fasadmonterat eller fristående uterum. Sedan måste man inreda den också, där är det bara din fantasi som sätter gränserna, men för att få lite inspiration kolla gärna in dessa 25 inspirerande uterum.

vad kostar ett uterum att bygga

Kostnad för ett fasadmonterat uterum

Av praktiska skäl väljer många att bygga ett fasadmonterat uterum som blir en slags förlängning av huset. Det är ett ekonomiskt alternativ och kan köpas som en färdig byggsats. Beroende på storleken du är ute efter och hur isolerat du vill ha det kan kostnaden för ett fasadmonterat uterum variera.

  • Ett fasadmonterat uterum på ungefär 12 kvadratmeter kan du få för omkring 40 000 kronor.
  • Om du vill ha ett stort uterum som är rejält isolerat kan du räkna med att få betala omkring 150 000 kronor.
  • Om du vill bygga ett uterum som överstiger 15 kvadratmeter kan du behöva ansöka om bygglov.

Kostnad för ett fristående uterum

Ett fristående uterum byggs fristående på tomten och är därför ett något mer komplicerat och kostsamt projekt. Om du inte vill eller har möjlighet att bygga ett uterum intill ditt hus kan detta alternativ vara lämpligt. Det kan användas som ett loungerum, poolrum, växthus eller en mysig matplats för sena sommarkvällar. Även för denna typ av uterum kan man köpa en färdig byggsats vilket gör byggprojektet relativt enkelt att utföra med lite kunskap och erfarenhet inom bygge i bagaget. Ett fristående uterum på 15 kvadratmeter kan kosta omkring 60 000 kronor. Många väljer att hålla sig kring denna storlek för att slippa ansöka om bygglov. Det är dock fullt möjligt att betala både mer och mindre för ett fristående uterum.