Vad kostar en elektriker i timmen?

Elektriker har ett rykte att vara en tämligen kostsam hantverkare att anlita. I förhållande till andra hantverkstyper må det vara sant. Det är lätt att sucka åt att det är så dyrt att anlita en elektriker, men faktum är att de sitter på en enorm kompetens som är högt efterfrågad. Det är inte speciellt konstigt att elektriker kostar mer att anlita än andra hantverksgrupper när elektriker sysslar med elektricitet – som kan vara rent livsfarligt. Läs gärna vår guide med tips och råd inför att du anlitar en hantverkare.

Vad kostar en elektriker i timmen

Timpriset för elektriker

Vad timpriset för en elektriker landar på beror på flera faktorer som t.ex.

  • Var i landet du befinner dig
  • Vilken elektriker eller elföretag du frågar.

En uppskattning är att du får räkna med att betala ett timpris på mellan 500-600 kronor om du vill få kvalitativ service av en kunnig elektriker. Kostnaden kan dock både vara lägre och högre än så. När det gäller elektriker är det kunskapen, behörigheten och auktorisationen man betalar för, vill du läsa mer om auktoriserade elektriker kan du surfa in på Elsäkerhetsverket. Sedan kan många elektriker erbjuda fast pris med vissa villkor men så klart är det dyrare att byta ut elcentralen kontra installera en dimmer. Eftersom el eller snarare felhanterad och feldragen el, kan vara en livsfara, är elarbeten ingenting man bör snåla in på. Det bör snarare vara en hög prioritet för alla husägare för att undvika allvarliga elektriska fel och bränder. Genom att anlita en pålitlig elektriker kan dessa problem undvikas.

Billigare vid större arbeten

Om du ska anlita en elektriker bör du inte stirra dig blind på priset. Det viktigaste är trots allt att du får bra service från en elektriker som kan sin sak och kan intyga sin kompetens. Om du planerar ett större elektriskt arbete, som vid ett nybygge eller totalrenovering, kan du ofta få ner timpriset något. Många elektriker binder gärna upp sig på större jobb eftersom det ger en viss trygghet. Därför kan de ofta erbjuda ett billigare timpris om det innebär att de har jobb för en tid framöver. Kom ihåg att du dessutom kan utnyttja ROT-avdraget när du anlitar en elektriker för att få halverad arbetskostnad.