Vad kostar det att bygga ett attefallshus?

För att kunna säga hur mycket ett attefallshus kommer att kosta måste du bestämma dig för vad det ska användas till. Men det finns gemensamma kostnader för de olika användningsområdena.

Gemensamma kostnader

De gemensamma kostnaderna är ansökningskostnader som kan skilja sig åt mellan olika kommuner, byggförsäkringar och slutbesiktning. Det är viktigt att du tar reda på hur mycket dessa kostar i just din kommun, det gör du hos byggnadsnämnen. Du kan fråga grannar som har byggt attefallshus och höra med dem om kostnader för att få en idé om det är något som du vill gå vidare med.

Vad kostar det att bygga ett attefallshus

Kostnader för huset

Markberedning kan ligga på mellan 400 och 600 kronor i timmen beroende på var i landet du befinner dig, och hur din mark ser ut. I detta pris ingår då inkoppling av vatten, el, nätverk och avlopp som måste installeras. Om det finns träd, berg och dylikt kommer kostnaden att vara högre. Även om marken ligger en bit från en väg kan det påverka de slutliga kostnaderna.

Användningsområden

Om du bestämmer dig för att bygga ett attefallshus som du ska använda till en hobby, till exempel som ett växthus, kan du räkna med att det kommer att landa på mellan 20 000 och 30 000 kronor beroende på kvadratmeter.

Om huset ska fungera som en gäststuga när släkt och bekanta kommer på besök är det andra regler som gäller. Bland annat ska du ha inredning, sedan finns det energikrav och det ska vara handikappanpassat. I detta fall kan kostnaderna hamna nånstans mellan 100 000 kronor och hela vägen upp till en miljon eller mer.

Som du ser finns det lite att tänka på, men det viktigaste i början är att du bestämmer dig för vad du ska ha ditt attefallshus till. Det är det som skapar de stora skillnaderna i kostnaderna.