Vad betyder konfigurera?

Konfigurering, eller konfigurera är ett ord som ofta dyker upp i samband med att tekniken behöver en uppdatering. Om du inte är tekniskt insatt kan det vara svårt att veta vad ordet betyder och vad det innebär. Det får du veta mer om i denna artikel.
Vad betyder konfigurera

Konfigurering

Konfigurering är ett ord som ofta dyker upp i samband med olika typer av teknikprylar och är därför mest förknippat med teknik. Det är till exempel vanligt att en dator eller en mobiltelefon behöver konfigureras.

När en dator meddelar att den behöver konfigureras betyder det att den behöver ställa in något. Till exempel ett datorprogram eller en inställning i datorn. När en dator konfigureras gör den det för att förbättra något. Till exempel prestandan genom att göra datorn snabbare eller utöka minnet. En konfiguration innebär alltså att datorn genomgår de åtgärder eller inställningar som krävs för att två program eller komponenter ska klaffa med varandra.

På mobiltelefonen är det vanligt att ordet dyker upp i samband med att du installerar något nytt i telefonen. Om du till exempel vill att mobilen ska parkopplas med ett par hörlurar eller om du har installerat en chromecast behöver mobilen konfigureras för att de olika programmen ska gå ihop. Andra gånger ordet kan dyka upp är när du försöker ansluta mobilen till en ny internetanslutning via WIFI eller bredband. Du kan också behöva konfigurera när du installerar en ny app. Oftast sker konfigureringen automatiskt, men ibland kan du behöva godkänna den beroende på dina inställningar.

Att konfigurera är alltså något positivt och den dator eller mobil du använder kommer att fungera bättre efter konfigurering.

Ordets betydelse

Ordet konfigurera har flera synonymer. Det kan vara att ställa in, installera eller att skapa. Enligt svenska akademins ordlista betyder ordet konfigurera att man sätter samman inbördes delar till en enhet.