Vad betyder ackumulering inom VVS?

Termer inom VVS tillika andra sektorer inom byggbranschen använder sig av ord som gemene man/kvinna kanske inte förstår sig på. Ett sådant ord som ofta dyker upp inom VVS och som kan vara svårt att förstå för den som exempelvis inte är insatt inom VVS är ackumulering. Så vad betyder ackumulering inom VVS?

Vad betyder ackumulering inom VVS

Ackumulering inom VVS

För att beskriva vad ackumulering är inom VVS på ett så enkelt sätt som möjligt så är det förmågan att kunna skifta från kallt till varmt. Exempelvis när vi är i hemmet och vill ha kallt vatten ur kranen en varm sommardag så är det ackumuleringen i bostaden som ser till att detta är möjligt. Samma gäller allt annat i ett hem som kan regleras från varmt till kallt som exempelvis vattnet från duschen, golvvärmen eller elementen.

Ackumulatortank

En ackumulatortanks uppgift är att värma upp ett media till ett annat. Alltså uppvärmningen som exempelvis kallvatten till varmvatten. Skulle inte kapaciteten räcka till för att värma upp vattnet från ackumulatortanken behövs det en tillsats som hjälper till. Denna tillsats brukar oftast vara elen som med hjälp av ackumulatortanken hjälper till med uppvärmningen av exempelvis vattnet. Har du exempelvis en vedeldad kamin så är en ackumulatortank att föredra. Då slipper du sannolikt att elda flertalet gånger per dag en kall dag exempelvis i fjällstugan. Detta eftersom en ackumulatortank lagrar värmen som du eldat med och medför till att värmen håller sig längre i exempelvis fjällstugan. För att förklara det kortfattat så lagras värmen i ackumulatortanken och sprider ut denna värme till alla delar av bostaden. För mer information om ackumulatortankar kan du läsa på wikipedia.

Hur mycket en ackumulatortank kostar har oftast med storlek och kapacitet att göra. Men för att ge ett genomsnittligt pris så allt mellan 9000kr upp till 20 000kr. En normal drift tid för hur länge en ackumulatortank håller är cirka 20 år.