Upphängning av tung spegel

Det kan vara riktigt klurigt att hänga upp en spegel, särskilt om den är tung. Här kommer en steg-för-steg guide för att upphängningen både ska bli snygg, elegant och framförallt hålla för din spegel.

Tips vid upphängning av tung spegel

Välj ut vilken vägg spegeln ska sitta på och se till att noggrant mäta så att den får plats. För att den ska sitta exakt där du vill ha den behöver du markera med exempelvis en blyertspenna där du ska göra hål.

upphängning av tung spegel

Vilken typ av vägg har du?

Det är viktigt att du tar reda på vad väggen där din spegel ska sitta på är gjord av. Är väggen en helt vanlig gipsvägg klarar du dig med en vanlig borrmaskin. Är det däremot en betongvägg det handlar om, behöver du använda en slagborr för att kunna göra hål.

Nu borrar vi!

Börja med att borra hål med ditt val av borrmaskin enligt tipsen ovan. Viktigt att tänka på är att hålen du gör måste vara anpassade för pluggarna. En plugg är själva plastbiten som du behöver använda för att skruven ska fästa i hålet. Se därför till att hålen matchar dina pluggar storleksmässigt. Efter att du har gjort dina hål i väggen, sätter du in pluggarna. För riktigt tunga speglar rekommenderas en plugg med storleken 8 mm. Är det en normaltung spegel räcker oftast 6 mm. För gipsväggar finns det speciella gipspluggar.

Häng upp din spegel

Efter att du borrat hål och fäst dina pluggar är det dags att fästa spegelclipsen eller hållarna i själva pluggarna. Oftast följer clipsen med din spegel men om inte, kan du köpa dem i en vanlig bygghandel. Sen är det dags för det du har väntat på – att sätta upp din fina spegel!

Hoppas att detta var användbara tips för hur du hänger upp en tung spegel. Lycka till!