Stenläggning runt huset

Är det hemmafixar säsong och du känner att det är dags för stenläggning runt huset, kanske på uteplatsen eller varför inte uppfarten? Möjligheterna är många. Men det finns en del saker att tänka på. Till exempel vilket material och hur man ska göra.

Det är viktigt att arbetet utförs på ett korrekt sätt för att minimera skador längre fram. Om du behöver hjälp från proffs finns våra Fixare till hands. Vi har bara certifierade hantverkare som gör jobbet åt dig på ett professionellt sätt, med dig i fokus. På så sätt får du tid över till att njuta av sommardagarna i stället för att slita med stenläggning runt huset.

Dessutom kan våra Fixare svara på frågor kring exempelvis utformning, materialval och så vidare.

 

Stenläggning runt huset

Betong eller natursten?

Det finns oerhört många olika stensorter, färger och storlekar att välja mellan. Men i vanliga fall står man i valet mellan natursten och betong. Natursten är lite mer premium och används till exempel på uteplatsen. Natursten ger många variationer i både stil och utseende.

Betongsten är ett populärt val för att det är billigt och enkelt att arbeta med, och är lite mer standard. Man använder det exempelvis på uppfarten eller liknande.

Oavsett vad man väljer är det ett val som ska passa dina preferenser, och din budget.

Snabbguide i stenläggning runt huset

Det är viktigt att man följer alla steg som vi listar. Känner du dig osäker på utförandet kan du alltid kontakta oss, Clas Fixare. Vi gör allt i och utanför hemmet stort som smått.

  • Gräv området som ska läggas

Det enklaste sättet att göra detta är att markera området som ska grävas ut med en spray eller liknande. Du kan också fästa pekare på stavar placerade längs ytan. Tveka inte att titta på husritningarna innan byggstart för att undvika skador på el- och vattenledningar. Tänk på att aldrig anpassa beläggningen till gräsytor eftersom de kan vara ojämna. Använd vattenpass och raka brädor för att få en jämn sammansättning.

  • Täck ytan med fiberduk

Låt fiberduken sticka ut över gropens kanter för att säkerställa att den gör sina två viktiga roller som en barriär mellan växt och mark. Tveka inte att köpa lite mer än vad du behöver för att få tillräckligt för att täcka hela ytan och lite till.

  • Lägg på krossad sten

Stenkrossen måste packas ordentligt, helst med en markvibrator. Tänk på att stenkrossen sjunker med ca 15 % när en markvibrator används. Köp stenkross med marginal, hellre för mycket än för lite.

  • Fyllning med sand eller stenpulver

Detta skikt är avsett att jämna till underlagets yta och förhindra att fukt byggs upp i plattorna. Du kan vanligtvis använda både sand och stenpulver. Kontrollera alltid om fyllningen klarar underlaget. Fördela sedan skiktet jämt och packa med markvibratorn.

  • Placera stenen du valt och fyll springor

Börja från ovan och arbeta dig ned. Placera gärna stenarna med ett par millimeters avstånd från varandra för att skapa utrymme för fogen. När alla stenar är placerade fyller du upp springorna med fog. Följ alltid instruktionerna för fogen.

Nu är du klar! Känner du att det är jobbigt att följa dessa steg kan Clas Fixare hjälpa dig!