Slipa eller tvätta altan?

Innan du tvättar altanen kan det vara bra att slipa den. Om altanen är relativt ny behövs kanske en enklare tvätt räcker men ju äldre den blir kan slipning bli aktuellt för att bevara ett gott skick. I takt med att altanen åldras bildas det ofta stickor, vassa kanter och trä samt spikar kan höja sig. Det bästa verktyget för att slipa en altan är ett slipverktyg som du kan montera ett förlängningsskaft på. Då kan du stå upp och arbeta vilket är både smidigare och bättre för kroppen. Du sätter fast ett slippapper på kardborreytan som finns på slipverktyget. Använd gärna ett slippapper med korn 120. Vid mindre eller svåråtkomliga ytor är en slipkloss bättre att använda för att lättare komma åt. Innan du ska tvätta altanen är förarbetet viktigt. Tänk på att du och alla andra som besöker dig ska kunna gå barfota utan att få flisor i foten.

Slipa eller tvätta altan

Dags att tvätta altanen

Efter en lång vinter bör du tvätta bort all smuts från altanen, och det gör du lättast med

  • En vanlig vattenslang
  • Eller med en högtryckstvätt.

En högtryckstvätt är den bästa metoden för borttagning av smuts som sitter hårt fast på altanträet. Viktigt är att du inte håller högtryckstvättens munstycke alltför nära träet. Om trycket blir för hårt kan träet ta skada. När du spolat av altanen ska du sprida den terrass-tvätt du valt. Välj en miljövänlig sort och gnugga bort all gammal smuts och olja grundligt. Skulle det vara så att altanen fått alger och/eller mögel, ska du använda en alg- och mögeltvätt som rengör denna typ av smuts. Ett bra tips när du ska skura rent altanen är att du alltid skurar i träets riktning. Det sista du ska göra är att ta vattenslangen och skölja av altanen och låta träet torka ordentligt.

Läs även vår produktsida om att installera infälld belysning i altan.

Olja in altanen

Om du ser att altanträet börjar spricka, bli torrt och har tappat sin glans, är det dags att olja in det. Du kan köpa både på nätet och i en färgaffär speciella träoljor som är bra för altaner. En olja som har hög linoljehalt är bra att använda, det tränger ner djupt in i trävirket och ger bra skydd. Om du oljar in altanen med jämna mellanrum håller den i många år.