Sätta upp tavlor på betongvägg

Att fästa saker i en betongvägg är inte helt enkelt. Betong är ett hårt material, vilket innebär att det kan vara svårt att göra hål i väggen men samtidigt kan det också vara svårt att få exempelvis en skruv att fästa ordentligt. Hur du bäst går tillväga för att sätta upp din nya tavla beror på om det är en lättare eller en tyngre tavla du ska sätta upp på betongväggen.

sätta upp tavlor på betongvägg

Häng upp lättare tavlor

Om tavlan du ska hänga upp är relativt lätt, kommer projektet bli enkelt. Allt du behöver är en tavelkrok och en hammare. En tavelkrok är en liten plastkrok med små stift i. Stiften är relativt korta och du kan med enkelhet spika upp den på en betongvägg. Observera att du aldrig ska använda en vanlig spik i betongvägg eftersom det är ett dött material och spiken kommer att sitta dåligt. En tavelkrok för betong är dock utformad på ett sätt så att den passar för ändamålet.

Häng upp tyngre tavlor

Om du däremot ska hänga upp en tyngre tavla, exempelvis med en stor och rejäl träram eller helt enkelt en väldigt stor tavla kommer du troligtvis att behöva borra i väggen. För att borra ett snyggt hål i en betongvägg behöver du helst ha en borrhammare, men även slagborr kan fungera bra. I borrhållet ska du sedan placera en betongplugg som du skruvar i en betongskruv i. På skruvens förpackning brukar det stå måttet på plugg och borr som passar bra ihop.

Häng upp tavla med självhäftande spik

Ett tredje alternativ är att använda något som brukar kallas för självhäftande spik, och som det finns mer och mer av idag. Det är egentligen en krok som du fäster på väggen med dubbelhäftande tejp. Men just den här typen har mycket stark häftningsförmåga och klarar vanligtvis några kilo. Läs hur hög vikt den självhäftande spiken klarar av och se om det är tillräckligt för just din tavla. Självhäftande varianter brukar oftast användas på tavlor som väger mindre, exempelvis djurtavlor eller canvastavlor.