När ska man olja in altanen?

Ha när ska man olja in altanen? r du en altan i trä bör du olja in den regelbundet, om altanen är sliten är det bra om du gör det en gång om året. Är den snygg och fin, och inte har flisor, räcker det med vartannat år. Genom att olja in virket håller dess livslängd, och du behöver inte bygga om altanen efter några år. Nu slits inte trät på samma sätt, det beror på vädret, var någonstans i Sverige du bor och vilket trä du har använt när du byggde altanen. Du oljar bäst in altanen när det är en utomhustemperatur på 10–20 plusgrader. Du ska även mäta av virkets fukthalt med en fuktmätare och fukthalten ska då vara lägre än 17 procent. Du bör heller inte olja in altanen om det är stark sol eller om det beräknas komma regn.

Så här förarbetar du

För att få det bästa resultatet, ska ett grundligt förarbete göras.

  • Sätt gärna upp plast som skyddar ytor som ligger runt omkring, till exempel husfasaden och rabatter.
  • Innan du börjar olja ska du dra åt alla skruvar som inte sitter fast ordentligt. Med en enkel skruvdragare går det fort och sedan behöver du inte vara rädd att någon ska skada sig på lösa skruvar.
  • Smuts med mera måste bort så det är viktigt att rengöra altanen innan, är altanen inte särskilt smutsig räcker det att du använder en högtryckstvätt för att spola av. Är altanen mycket smutsig bör du använda en skurborste för att få rent.
  • Innan du oljar in altanen ska alla ytor vara helt torra, annars kan trät få röta. Du använder även här en fuktmätare som du gjorde för att mäta träts fukthalt. Sedan måste du välja vilken olja du skall välja, det finns både dyra och billiga, lätt flytande och trögare. Se några tips här.

Slipa innan du oljar in altanen

När trät har torkat, är det dags att slipa det, all smuts, stickor som sticker upp och vassa kanter som kan skada ska tas bort. Bästa sättet för ryggen är att du sätter fast sandpappret på ett långt skaft, då kan du stå rakt och jobba.