När kan man duscha igen efter en fogning?

Att foga kakel och klinkers i ett badrum blir både snyggt och hållbart om man gör det på rätt sätt. Fogning kan ske med olika typer av fogningsmaterial som är både av silikon eller traditionell cementbaserad fogmassa. Till badrum rekommenderas vattenavvisande fogmassa anpassat till våtrum. Att veta när man kan duscha efter fogning beror lite på tillverkarens fogmassa och torktid, men man brukar generellt säga att bäst är efter 2-3 dygn.

När kan man duscha igen efter en fogning

Torktider och fogmassor

När man väljer passande färg till fogmassa brukar det generellt vara snyggt med en standardgrå fogmassa. Vill man att kakel eller klinkers ska synas lite extra, är kontraster att rekommendera som ljusare fogmassat mörkare plattor. En fogmassa som är cementbaserad kan idag ofta vara snabbtorkande och även om det står på förpackningen att fogen torkar inom 30 minuter, ska man inte duscha direkt på fogarna. Detta beror på att fogen lätt kan missfärgas om man får för mycket vatten under de första dygnen. Använder man istället silikonfog ska man inte duscha i ett våtutrymme på minst 12 timmar. Ett noggrant förarbete med fogning är mycket viktigt då minsta misstag på en fogning syns mycket väl.

Hållbar epoxifog för många duschar

Vill man ha en fog som håller extremt bra mot väta och smuts kan man unna sig epoxifog med en torktid på 24 timmar. Det innebär sedan också tvättning av kaklet eller klinkers och sedan kan man duscha. Epoxifogmassa är dyr och kräver bra skyddskläder, men är i längden mycket hållbart. Denna typ av fogmassa använder man sig av i bland annat simhallar. Fördelen med att investera i en dyrare fogmassa som epoxifog, är att man då håller badrummet fritt från både kalk och mögel i fogarna efter många duschar, samt är mycket tåligt mot de flesta rengöringsmedel.