När behövs räcke på altan?
Bygger du en altan som är högre än tre meter ovan mark behöver du ett räcke även om det är en privat villa. Hur högt räcket ska vara regleras av bland annat Boverkets byggregler. Generellt rekommenderas att räcket ska vara 1,1 meter högt för att minska risken för fallolyckor.
Däremot rekommenderas att du har ett räcke även om altanen inte överstiger en höjd på en meter. Tänk på att det är lätt att trampa fel eller missa vart altanen slutar, allvarliga skador kan uppstå även vid lägre höjder. Dessutom ramar ett räcke vackert in altanen och ger många möjligheter till att inreda dekorativt.
Låt räcket bli en del av designen
Ett räcke eller ett skydd som förhindrar fall behöver inte ha en negativ inverkan på hur altanen upplevs estetiskt. Vill du bevara utsikten finns det varianter i genomskinligt material, även glas som bevarar en vacker utsikt.
Ett räcke kan i andra fall förhindra insyn från grannar och närliggande vägar. Vanliga material som används är trä men det finns även varianter i stål och metall. Därför går det att skapa en tilltalande design även om det krävs skyddsräcke.
Viktigt att kontrollera vad som gäller
Det kan finnas specifika byggregler och det kan ibland vara krav på att det inte ska finnas för mycket luft mellan ledstång och altankant. Därför är det viktigt att kontrollera med en byggexpert vad som gäller i varje enskilt fall. Inte bara för att altanen ska leva upp till kravet på säkerhet utan för att det finns väldesignade lösningar som passar i varje enskilt fall.
Det finns även krav som rör trappor och rekommendationer som rör specifikt barn. Barn vill gärna klättra på räcken och har svårt att bedöma farliga situationer. En rekommendation om det finns småbarn är att öppningar i räcket vertikalt inte bör överstiga en bredd på 100 mm. Horisontella öppningar bör vara så pass täta att barn inte riskerar att fastna med exempelvis huvudet.
Relaterade tjänster
Bygga altan
Boka nuInstallera infälld belysning i altan
Boka nuTvätta altan
från 698 kr/tim Boka nuMontera hammock
från 998 kr/tim Boka nuMontera utomhusmöbler
från 499 kr/tim Boka nuInstallera belysning – utomhus
1500 kr Boka nuFAQ: När behövs räcke på altan
När behövs räcke på altan?
- Behövs räcke på altan? Ja, om altanen är högre än tre meter över marken krävs det ett räcke enligt Boverkets byggregler. Även vid lägre höjder rekommenderas ett räcke för säkerhet och estetik.
Hur högt ska ett räcke till altan vara?
- Ett räcke till altan ska vara minst 1,1 meter högt för att uppfylla säkerhetskraven och minska risken för fallolyckor. Vill du bygga en säker altan? Våra erfarna snickare kan hjälpa dig med konstruktionen.
Kan jag använda glas som material för ett räcke för altan i glas?
- Ja, ett räcke för altan i glas är både säkert och stilrent. Det bevarar utsikten och ger en modern känsla.
Vad gäller för säkerhet vid ett altanräcke för barn?
- Ett altanräcke för barn bör ha vertikala öppningar som inte överstiger 100 mm för att förhindra olyckor. Om det finns småbarn i hemmet, se till att räcket är utformat för att förhindra klättring.
Hur kan jag underhålla ett träaltanräcke?
- För att underhålla ett träaltanräcke, rengör regelbundet och applicera träskyddsmedel. Det skyddar räcket från väder och förlänger dess livslängd. Efter rengöring kan vi hjälpa dig att tvätta altanen för ett perfekt resultat.
Är ett räcke på trädäck nödvändigt?
- Ett räcke på trädäck är inte alltid obligatoriskt vid låga höjder, men det ökar både säkerheten och den estetiska känslan. Det ramar in altanen och skapar en avgränsad uteplats.
Vad ska jag tänka på om jag bygger altan med trappa?
- Om du bygger altan med trappa, behöver trappan ofta räcken för att säkerställa säkerhet. Material som trä, stål eller glas kan anpassas till din altan. Vi hjälper dig också att montera utomhusmöbler för att komplettera din altan.
Hur skapar jag ett designaltanräcke?
- Ett designaltanräcke kan anpassas efter din stil med material som trä, glas eller metall. Rätt installation är avgörande, och vi kan även hjälpa dig att installera infälld belysning i altan för en modern lösning.