Lägga sten i trädgården

Att skapa en vacker trädgård i anslutning till villan eller sommarhuset är en bra investering och det blir mycket snyggt med markstenar, murstenar eller andra stendekorationer. Att lägga sten i trädgården höjer värdet på fastigheten och man får även hållbara resultat för en lång tid framöver.

lägga sten i trädgården

Lägga marksten för fina gångar

Att lägga sten i trädgården innebär en stilren design som går att kombinera med många olika möbler, växter eller annat i trädgården. Det finns många sorters marksten som betong, granit, sandsten eller till exempel sjöstensplattor.

Tänk dig en fin trädgård med stenplattor, utomhusbelysning och utomhusmöbler av finaste sort. Låt Clas Fixare hjälpa dig med bla montering av utomhusmöbler.

Att lägga marksten kan alla göra och det sker stegvis med en stabil grund som bas.

  • Man börjar alltid med att grunda genom att gräva bort eventuell gräsmatta
  • Sedan lägger en fiberduk på leran under och därefter stenkross.
  • Sedan vattnar man över allt så att det packas och kör med en maskin som markvibbra eller asfaltsplatta.
  • Mäta bärlagret är viktigt och det innebär 10-15 centimeter till en gång i en trädgård.
  • Näst sist lägger man stenmjöl eller stenflis och sist stenplattorna med fogsand. Då får man vackra gångar i trädgården att använda både som en estetisk detalj, men som också är praktiska att gå på när man ska odla eller plantera.

Andra stendetaljer i trädgården

Små eller större stenmurar av olika stensorter kan vara riktigt vackert att ha i en trädgård! En stenmur byggs alltid med en stadig grund, det vill säga att första stenlagret ligger under jorden. Ju högre mur desto stabilare grund för en hållbar hur som inte rasar i samband med regn och oväder. Stenar till murar finns som skiffer, granit, kalksten, diabas och mycket mer. En bra fogmassa är fogbetong som fungerar med de flesta stensorter. Vill man vara kreativ kan man bygga sig en hållbar stengrill eller små dammar av sten där man kan ha fågelbad eller fiskar. Att lägga sten i trädgården är en hållbar framtidsinvestering för en trivsam trädgård många år framöver.