Koppla skärm till laptop

Det är enkelt att koppla en skärm till en laptop. Bildskärmen kan du med antingen en VGA-anslutning eller genom en HDMI-port ansluta till en bärbar dator. När du köper bildskärmen följer det med kablar som du kan använda.

Att kunna koppla en extern skärm till en laptop är inte speciellt svårt. När du har köpt den externa skärmen tar du fram alla tillbehör som följt med.

  • En strömkabel följer vanligtvis med och den kopplar du in i bildskärmen och i eluttaget för att ge skärmen ström.
  • För att länka samman bildskärmen med datorn kan du använda antingen HDMI eller VGA. Det finns oftast en VGA-anslutning på både laptopen och skärmen. Om det finns en VGA-ingång och om det medföljer en VGA-kabel kan du använda det alternativet för att bildskärmen ska fungera ihop med datorn.
  • Det är nuförtiden vanligt att datorer har en HDMI-ingång. I fall du har en sådan ingång på din dator och om det finns en HDMI-kabel som följer med bildskärmen kan du välja att även använda den för att få igång skärmen. Genom att använda HDMI kan du få en bättre kvalitet på bilden.
Koppla skärm till laptop

Justera bildskärmen i inställningar

När datorn och bildskärmen är ihopkopplade behöver du inte lägre använda skärmen på laptopen. Oftast återger den externa skärmen laptopens bildskärm automatiskt. Om den inte gör det eller om du upplever att bilden på den externa bildskärmen har en dålig upplösning behöver du göra vissa ändringar under inställningar.

Koppla två skärmar till laptop

Om du vill ha två externa bildskärmar kopplade till datorn kan du behöva en splitter som möjliggör det. Hitta en splitter som är kompatibel med din dator. Bildskärmarna kan du ställa in under inställningar för datorn. Du kan även välja att ha en extern skärm kopplad till laptopen och samtidigt använda skärmen på datorn. Detta kan du också behöva ställa in under inställningar. När du har utökat skrivbordet i inställningarna kan du ha bild på båda skärmarna och flytta muspekaren mellan de två. Men idag finns det även extra breda skärmar som kan agera som flera skärmar samtidigt, men de kräver mer av datorn också.