Hur stort ska ett badrum vara?

Hur stort bör ditt badrum vara? Det är givetvis en fråga som bara du kan ge ett entydigt svar på. Beroende på dina behov och preferenser kommer storleken på ditt badrum att variera.

Fundera först över vad ditt hem behöver och vad som är realistiskt. Flera familjemedlemmar, ett stort badkar eller utrymme för tvättmaskin och torktumlare är alla exempel på faktorer som kan bidra till ett större badrum.

hur stort ska ett badrum vara

Vanligt förekommande storlekar

Mindre hem innebär förstås mindre badrum. Vanliga storlekar börjar från ungefär två kvadratmeter, vilket ger tillräckligt utrymme för en toalett och ett tvättställ.

För ett duschrum krävs ett något större badrum, från cirka tre kvadratmeter. Det lär bli lite trångt, men den storleken kan du förvänta dig i exempelvis en studentetta.

Men ibland är det förstås lyxigt att kunna unna sig ett avslappnande bad! Vill du ha gott om plats för såväl dusch som badkar innebär det ett något större badrum på fyra till fem kvadratmeter.

Vill du ha utrymme för ännu mer lyx, exempelvis bubbelbad eller bastu krävs det givetvis en hel del utrymme, vilket i sin tur leder till en avsevärt högre budget.

Det finns vissa rekommendationer om hygienrummet/badrummet skall användas av personer med funktionshinder, Boverket har väldigt bra information om detta.

Olika mått i badrummet

De två viktigaste komponenterna i ett badrum är givetvis toaletten och tvättstället. Allt det övriga är ren lyx som du kan installera i mån av plats.

Mått för badrummet att ha i åtanke:

  • Toaletten kräver en bra bit utrymme. Som tumregel behövs ungefär 80 cm x 120 cm av utrymme för själva toaletten, samt ytterligare plats framför för bekväm användning.
  • Tvättstället är minst lika viktigt (om inte viktigare!) och kräver omkring 90 cm x 110 cm av golvutrymme. Det gäller dessutom att lämna ytterligare utrymme för ett smart och användarvänligt badrum.

Sammanfattning

Hur stort ditt badrum behöver vara kan självklart endast du svara på, men med informationen ovan blir det förhoppningsvis enklare att ta ett beslut!