Hur stor altan får man bygga?

Har du en uteplats och går i tankarna om att bygga en altan inför sommaren? Då kan det vara bra att veta vilka regler som gäller innan byggandet påbörjas.

  • Har du en uteplats eller trädgård som ligger på marknivå behövs det ingen bygglov. Då kan du i stort sätt sätta igång med byggandet av altanen på en gång. Du får bygga en altan som täcker hela din uteplats om så önskas utan bygglov.
  • Reglerna är inte helt tydliga, i många fall kan du bygga altan utan bygglov trots att den bärs upp av pelare exempelvis.
  • För att vara på den säkra sidan är det alltid bra att dubbelkolla med byggnadsnämnden i din kommun så att inga efterföljande komplikationer inträffar. Dessutom kan det variera hur mycket en altan kan byggas upp i utan bygglov beroende på vilken kommun du bor i.
    Källa: Bolagsverket

Hur stor altan får man bygga

När krävs det bygglov för altanbygge?

Detta kan variera eftersom olika kommuner har olika riktlinjer som de följer när det kommer till altanbygge. Anses exempelvis bygget av altanen som byggnadsverk så kan det krävas bygglov. Övrigt som påverkar huruvida det krävs bygglov är om bygget av altanen innebär en påverkan på omgivningen. Ett sådant exempel kan vara att altanen ligger nära grannarnas tomtgräns. För att undvika granntvist är det viktigt att kontakta byggnadsnämnden innan bygget av altan påbörjas Hos byggnadsnämnden får du veta vilka bestämmelser som gäller för din kommun. När detta är gjort så kan du med trygga händer starta dit byggprojekt av altan.

Avslutningsvis

Det är alltid bra att ta det säkra före det osäkra och speciellt när det kommer till altanbygge då reglerna är så varierande beroende på vilken kommun du är bosatt i. Fråga din kommun om du känner dig det minsta osäker.