Hur nära tomtgräns får man bygga altan?

Altaner och uteplatser är det som gör det där lilla extra för hus och villor. Nu för tiden sitter vi alltid med teknologi, vid tv:n, med surfplattan eller mobilen. Det är lätt att tiden springer iväg och tiden vi spenderar utomhus är betydligt mycket mindre än förr i tiden. Med jobb, familj och allt som ska göras dagligen är det smart att hitta ett enkelt sätt att spendera mer tid ute i den friska luften. Vad är lösningen? En altan. Att bygga en altan intill huset är ett enkelt sätt att skapa en yta utomhus som man kan inreda efter sin egen smak. En plats för trevligt häng, goda middagar under sommarkvällar och soliga frukostar. Att bygga en altan är däremot inte det lättaste och kräver både kunskap och planering, och det finns regler som måste efterföljas.

Hur nära tomtgräns får man bygga altan

Vad säger reglerna?

Det finns några generella regler, för att få exakta regler att följa måste du kontakta din kommun.

  • Av respekt till grannarna får inte en altan byggas närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Anledningen till denna regel är ganska enkel. Delvis kan byggprocessen vara rentav störande för grannen och delvis kan placeringen av altanen blockera utsikt och solljus för din granne.
  • Det är dock möjligt att bygga en altan närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Då måste du få din grannes skriftliga medgivande först, det har nyligen kommit nya regler kring detta och man har större frihet att bygga altaner utan bygglov, du kan läsa mer på regeringen.se.

Håll nära dialog med dina grannar

Förutom att följa regeln för tomtgränsen är det viktigt att du samtalar tidigt med de av dina grannar som berörs av ditt altanbygge. Irriterade grannar är inte roligt. Därför är det bäst att du informerar dem i god tid om bygget och uppmanar dem att komma förbi om de upplever några störningar under byggprocessen. Som ett extra plus i kanten kan det vara lämpligt att bjuda över dina närmaste grannar på en fika på din altan när bygget är färdigt som ett tack för deras förståelse.