Hur mycket vatten spolas i en toalett?

Det är lätt att få en känsla av att det finns vatten i överflöd. Du sätter ju bara på kranen i köket eller i badrummet när du ska diska, tvätta händerna och borsta tänderna. Du duschar ibland och så går du ju på toaletten flera gånger varje dag. När du gör allt detta förbrukar du mycket vatten. Varför ska man då vara försiktig med att använda för mycket vatten? Jo, du betalar för rent vatten och i vissa delar av landet blir det faktiskt vattenbrist ibland. Var därför rädd om vårt vatten!

Hur mycket vatten spolas i en toalett

Hur mycket vatten använder du varje dag?

Ungefär 140 liter vatten förbrukar varje svensk varje dag. Det är väldigt mycket vatten. Ett enkelt sätt att spara vatten är

  • Att inte bada badkar så ofta
  • Inte låta kranen rinna medan du borstar tänderna
  • Byta till ett snålspolande munstycke i duschen.

Toalettbesöken är dock inte så lätta att spara in på men hur mycket vatten går det egentligen åt när du spolar i en toalett?

Spola vatten i toaletten

Moderna toaletter är väldigt mycket mer effektiva än äldre modeller. En gammal toalettstol kan använda så mycket vatten som upp till tolv liter vid en spolning. En modern och snålspolande toalett behöver runt 2–3 liter för en liten spolning och 4–6 liter för en stor spolning. Så trots att moderna toaletter använder mindre vatten vid varje spolning är de mer effektiva. Hur kan det komma sig? Jo, nyare toaletter har en smartare utformad skål och även vattenlåsets form har en bättre design. Man brukar räkna med att toaletten står för ungefär en femtedel av ett hushålls totala vattenförbrukning.

Det finns också andra typer av toaletter som bland annat använder vakuum eller självfall vid spolningen. Dessa toaletter passar bra att använda på ställen där det finns ont om vatten. Vill du lära dig allt om toaletter? Kolla in denna artikel på avloppsguiden.