Hur mycket tjänar en vvs-ingenjör?

I den här artikeln kan du läsa mer om vad en VVS-ingenjör tjänar men innan vi kommer in på lönerna ska vi ta det från början. Vad gör egentligen en VVS-ingenjör? Ett bra svar på den frågan är att helt enkelt först berätta vad VVS är en förkortning av.

  • VVS står för värme, ventilation och sanitet.
  • Att vara VVS-ingenjör är att arbeta med tekniska saker.
  • Det kan vara inom bland annat konstruktion, tillverkning, underhåll och reparation av en mängd olika saker som exempelvis fordon, maskiner och värme-, vatten-, ventilations- och kylsystem.

Hur mycket tjänar en vvs-ingenjör

VVS ingenjörens roll

VVS-ingenjörens roll är att göra förberedelserna av arbetet vad gäller själva konstruktionerna, ritningarna och olika beräkningar, alltså att projektera och designa systemen, men också att organisera, leda och samordna arbetet. Arbetar du som VVS-ingenjör ser du helt enkelt till att skapa energieffektiva och väl fungerande inomhusmiljöer i olika fastigheter. Det kan vara privata bostäder men också till exempel kontor och industrier.

För att kunna arbeta som VVS-ingenjör måste du ha gått klart en eftergymnasial utbildning på en högskola eller en yrkeshögskola. På gymnasiet väljer du med fördel Teknikprogrammet, Industritekniska programmet eller VVS- och fastighetsprogrammet. För att klara arbetet på bästa sätt är det bra om du är duktig på att planera både lång- och kortsiktigt och klara av att arbeta mot deadlines. Det är också viktigt att vara noggrann och lösningsorienterad.

VVS-ingenjörens lön

I snitt tjänar en VVS-ingenjör runt 40 000 kr i månaden. Lönen kan dock skilja sig mycket och faktorer som påverkar detta är bland annat om du är man eller kvinna, fortfarande tjänar idag en manlig VVS-ingenjör något mer än en kvinnlig. Andra faktorer som styr lönen är hur många års erfarenhet du har av yrket och var du arbetar, alltså vilken arbetsplats du har. Lönerna kan skilja sig åt beroende på om du är anställd i den privata eller den offentliga sektorn. Ratsit tar fram lönestatistik till de flesta yrkesrollerna idag, så håll ett öga på deras sida så blir du uppdaterad ifall snittlönen ökar eller minskar med åren.