Hur mycket tjänar en elektriker?

Elektriker har ryktet att vara tämligen dyra att anlita eftersom de sitter på behövlig och eftertraktad kompetens som alla villa- och fastighetsägare kan behöva ta hjälp av då och då. Det betyder inte nödvändigtvis att elektriker tjänster genererar jättemycket pengar. Faktum är att hur mycket en elektriker tjänar beror på en mängd olika faktorer. Tidningen Elektrikern presenterar årligen också snittlönen för elektriker för allmänhetens skull och för elektrikernas för att kunna se så att man får rätt lön för sin tjänst.

Elektriker

Vad påverkar lönen för en elektriker?

För det första finns det fyra olika sorters elektriker.  Installationselektriker, serviceelektriker, Industrielektriker, svagströmselektriker. Alla dessa typer av elektriker tjänar olika mycket pengar. Andra saker som påverkar vilken lön man som elektriker tjänar är

  • Hur mycket erfarenhet man har i branschen
  • Vilken firma man jobbar för.
  • Var i Sverige man arbetar.
  • Hur lönen ska sättas och huruvida man arbetar i offentlig eller privat sektor.

Den vanligaste formen av elektriker, installations- eller serviceelektriker, har en medellön på 32. 800 i privat sektor och 32. 300 i offentlig sektor. Med det sagt kan lönen som sagt skilja sig väldigt mycket beroende på vem du är, var du jobbar och hur lång erfarenhet du har. Som ett exempel tjänar inte en ny utbildad elektriker som utför felsökning av el i hemmet lika mycket som en elektriker med 5 års erfarenhet som drar nya ledningar längs motorvägen.

Lärlingslön för elektriker

Som elektrikerlärling tjänar man tydligt mycket mindre än som färdig elektriker. Det är ganska logiskt egentligen med tanke på att man ännu inte är helt färdig elektriker som arbetar i branschen. Under lärlingsperioden får man lära sig mer praktiskt kunskaper kring elektrikeryrket och under denna period tjänar man mindre än när man fått sin behörighet och kan gå ut som färdigutbildad elektriker. Desto längre man arbetar som elektriker desto mer tenderar lönen att stiga. Det kan även skilja sig åt beroende på vilken firma man arbetar för.

Snittlöner för elektrikerlärlingar i olika perioder:

  • Period 1 (0-720 timmar) – Lärlingslön 13.715 kronor per månad
  • Period 2 (721-1600 timmar) – Lärlingslön 15.883 kronor per månad
  • Första års montör samt under certifieringsperioden – Lön – 17.184 kronor per månad