Hur man får bort skabb från möbler

Skabb är en otrevlig sak att drabbas av och har man konstaterad skabb i hemmet behöver man vidta vissa åtgärder för att komma till bukt med problemet. Men vi tar det från början.

Vad är egentligen skabb?

  • Skabb är ett kvalster som tar sig in under huden, där den skapar gångar och lägger ägg.
  • Själva kvalstret är ett spindeldjur och är cirka 0,3 millimeter stort. Skabbdjuret ger klåda och den märks oftast av mer på kvällarna, men det kan dröja upp till sex veckor innan du börjar känna av symptom. Detta gör det möjligt att smitta andra under en lång tid, och det är därför viktigt att behandla alla inom en och samma familj.
  • Skabb smittar genom kroppskontakt, men smittan kan även spridas genom kläder och andra textilier, samt möbler. För mer utförlig information angående skabb rekommenderar vi att läsa vidare på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Hur behandlar man skabb

Skabb behandlas med Tenutex, som är i flytande form och som du smörjer in på huden. Det är receptfritt och du behöver upprepa behandlingen efter en vecka.

Hur får man bort skabb i hemmet

För att komma tillrätta med problemet räcker det inte att bara behandla personerna i hushållet, du behöver också se till att noga gå igenom ditt hem. Ta av alla textilier som går att ta av och tvätta dem i minst 60 grader, gärna högre temperatur om de tål det. Det som inte går att tvätta behöver du dammsuga väldigt noga. Svårstädade möbler eller större mattor kan med fördel stå utomhus och vädras i två-tre dagar. Detsamma gäller för kläder som av någon anledning inte kan tvättas, likaså huvudbonader, skor och dylikt, ställ ut dessa för vädring. Har du inte möjlighet att ställa ut möbler för vädring, täck då dessa med lakan i fem dygn. Det är så lång tid som eventuella nya djur tar på sig att bildas.