Hur länge är man lärling elektriker?

Innan du kan bli en behörig elektriker behöver du ha en utbildning bakom dig. Utbildningens längd kan variera. Om du går El och energiprogrammet på gymnasiet varar utbildningen i tre år. Det finns liknande utbildningar på yrkeshögskolan. Men du kan inte börja jobba som elektriker direkt efter godkänd utbildning. Du behöver gå som lärling också. Man kan säga att lärlingstiden är sista steget innan du kan börja jobba som elektriker på riktigt.

Hur länge är man lärning elektriker?

Så länge behöver du gå som lärling

För att du ska lära dig yrkets praktiska delar och testa de kunskaper du fick under utbildningen behöver du gå som lärling innan du kan bli en yrkesverksam elektriker. Du måste gå som lärling hos ett elföretag för att du ska få det certifikat som styrker att du är elektriker. Därför är det viktigt att du går dina lärlingstimmar, det är också viktigt då du får praktiska kunskaper inom jobbet som t.ex. felsökning av el, installation av nya elkomponenter samt hur man jobbar som en elektriker generellt.

I regel brukar lärlingstiden vara 1 600 timmar. Alltså i ungefär ett år. De första 720 timmarna består av en prövotid. Du behöver alltså först gå en teoretisk utbildning som varar i tre år om du går gymnasieutbildningen och räkna med att gå som lärling i ett år efter det.

Något som kan vara bra att veta är att lärling inte är detsamma som en praktik. Du får betalt för att vara lärling. Den första perioden får du ut ungefär 14 000 kronor i lön och andra perioden får du ut ungefär 17 000 kronor i lön.

Hitta din lärlingsplats

Du behöver söka din lärlingsplats på egen hand. Ibland kan du få hjälp med det via din utbildning. För att hitta en lärlingsplats behöver du kontakta de elföretag du är intresserad av. Om du inte har så stor koll på vilka elföretag som finns kan du öppna din sökmotor. Du kommer snart att märka att det finns ett flertal elföretag på din ort som förhoppningsvis är redo att ta emot dig som lärling.