Hur lång tid tar det att bli elektriker?

Är du duktig på att lösa problem? Perfekt, då kan nämligen elektrikeryrket vara något för dig.
Som elektriker kan du arbeta med följande saker.

  • Elinstallationer
  • Underhåll och reparationer i privata hem, offentliga miljöer och på företag.

Yrket passar dig som har ett tekniskt intresse och ett sinne för detaljer. Det är ett självständigt yrke med mycket varierande arbetsuppgifter. Du kommer att möta många olika människor i ditt yrkesliv och därför är det en stor fördel om du är utåtriktad och social. Möjligheterna att få arbete som elektriker är mycket goda och du kan arbeta både som anställd på ett elföretag och starta en egen firma.

Hur lång tid tar det att bli elektriker

Hur blir man elektriker?

Vill du arbeta som elektriker finns det flera vägar att gå. Många väljer att utbilda sig redan under gymnasietiden. Det finns ett gymnasieprogram med inriktning mot el- och energi. Gymnasieprogrammet heter helt enkelt El- och energiprogrammet med inriktning Elteknik. Andra inriktningar inom programmet är energiteknik, automation och dator- och kommunikationsteknik. Vill du arbeta som elektriker ska du dock välja inriktningen Elteknik. Utbildningen är yrkesförberedande, vilket betyder att du kan börja arbeta som elektriker efter utbildningen. Gymnasieprogrammet är tre år långt.

Är du vuxen och vill omskola dig till elektriker finns flera yrkeshögskolor och Komvux i landet att välja mellan som driver eftergymnasiala utbildningar. Tänk också på att det ofta är ett krav att du har ett B-körkort för att kunna arbeta som elektriker.

Vad får man lära sig på utbildningen?

Under utbildningen till elektriker får du lära dig att göra ritningar och beskrivningar över elinstallationer. Teoretiska studier blandas med praktiska moment och praktik på arbetsplatser. Grundutbildningen är den samma oavsett om du sedan väljer att bli installationselektriker, serviceelektriker eller industrielektriker. När du har gått klart utbildningen och avslutat lärlingstiden får du ett certifikat av Elbranschens centrala yrkesnämnd. Certifikatet visar att du har fullgjort utbildningen.