Hur lägger man klinkers i badrum?

Har du funderat fram och tillbaka på om det inte är dags att slå ett slag för ditt badrum och kanske renovera litegrann? Kanske har du funderat på detta med att lägga klinkers, men varit lite fundersam på om du då måste kalla in ett företag som kan hjälpa dig. Att lägga klinkers i ett badrum är något som är genomförbart på egen hand, och det är oftast lättare än vad man tror, men kraven är mycket höga för att det ska vara ett godkänt arbete.

hur lägger man klinkers i badrum

Förbered inför att lägga klinkers

Vill du lägga klinkers finns det några steg att följa för att lyckas med ditt projekt.

  • Första steget är att planera väl där du väljer ut de klinkerplattor du vill lägga ut. Fästmassa, tandspackel, en visp, hink, fogbruk, en klinkers-skärare, en fogplatta och en polerduk är saker som du behöver inhandla.
  • Lägg ut klinkerplattorna i badrummet och måtta ut, beskär plattor om det behövs och utgå alltid från golvbrunnen och bygg vidare.
  • Förbered golvet i badrummet med en tvätt. Blanda ut fästmassan med hjälp av vispen och applicera sedan detta på golvet med hjälp av en tandspackel. Fästmassa torkar fort så börja smått och lämna ett utrymme på tre till nio millimeter mellan plattorna som är avsedda för fog.

Dags att lägga klinkers

När fästmassa nu är applicerat på golvet är det dags för dig att sätta dit en platta och denna trycker du dit och håller en liten stund för att den ska fästa sig i massan. Detta gör du i hela ditt badrum. Det tar cirka två dagar för klinkers att sätta sig. När samtliga plattor nu ligger i badrummet är det dags att fylla igen utrymmena mellan plattorna. Detta gör vi med hjälp av fog. När fogen är på plats tar det en stund innan det torkar. Det är sedan dags för dig att torka av plattorna med hjälp av vatten och en svamp samt att nyttja en polerduk. Du har nu lagt klinkers i ditt badrum.