Hur lägger man golvvärme i badrum?

När golven känns kalla i badrummet kan det vara härligt att installera golvvärme i badrummet för en trivsammare miljö och varmare fötter. Innan man lägger golvvärme måste man känna till att det finns vissa krav på installation av golvvärme beroende på golvtyp, hustyp och vilken golvvärme man ska ha. Det finns elektrisk golvvärme genom elslingor, vattenburen eller luftburen genom rör.

hur lägger man golvvärme i badrum

Vad gäller när man själv lägger golvvärme?

En grundregel som gäller när man ska lägga golvvärme själv och inte har den utbildningen, är att alltid rådfråga en fackman innan man startar arbetet. Både för att veta vilken typ av golvvärme som passar för huset och för att få ett säkert golv, men också då det finns några regler kring installationen.

  • En golvvärme med el får man inte installera själv förutom om den är på högst 50 volt. En elektriker måste ändå sedan komma och ansluta för inkoppling till transformator och till nätet, mer om ämnet hittar du hos Elsäkerhetsverket
  • Ett vattenburet golvvärmesystem är något man dock kan installera själv och ett luftburet rekommenderas sällan till privatpersoner och används mest i större kommunala bostadshus.

Bästa alternativet och rekommendationen enligt expertis är att alla golvvärmeinstallationer alltid utförs av fackmän, utav säkerhet samt försäkringsskäl.

Praktiska detaljer kring läggning av vattenburen golvvärme

När man som privatperson väljer att installera golvvärme själv som är vattenburet, fungerar golvvärme bäst med ett klinkergolv. Ett tjockt trägolv är enligt experterna inte lika rekommenderat och effektivt för att leda värme.

  • Först river man bort det gamla golvet och innan man lägger golvvärmeslang, är det är viktigt att golvet under är slätt och bärande. Vattnet ska cirkulera från en värmekälla likt samma princip som ett värmeelement.
  • Det är också viktigt att isolera ordentligt under golvvärmeslangen så att värmen inte går nedåt utan uppåt. En golvvärmeslang som golvvärme kan läggas på vanligt betonggolv tillsammans med isolering , eller på bjälkar.
  • Innan hela installationen är klar, måste en certifierad rörmokare kontrollera vattentrycket och ansluta till hemmets värmekälla.
  • Genom att lägga vattenburen golvvärme själv, spar man en del hanterks-kostnader och behöver bara anlita en kunnig fackman för anslutning och besiktning.