Hur installerar man en trådlös router?

En trådlös routern installerar du enkelt genom att koppla ihop den med internet och ge den ström. Många av dagens routrar är förinstallerad och det enda du behöver göra är att koppla upp den.

Det behöver inte vara särskilt svårt att koppla in och installera en trådlös router, det är en relativt enkel process. En vanlig trådlös router kopplas ihop med internet med en vanlig nätverkskabel.

  • Ta fram nätverkskabeln som följde med routern och koppla först in den i routerns inkommande anslutning. Den ingången är oftast i en annan färg än de övriga nätverkskontakterna som är för olika lokala enheter. Ingången är i bästa fall utmärkt med ordet WAN eller Internet.
  • När du har kopplat in i rätt utgång tar du den andra ändan och stoppar in i antingen ditt modem om du har ett sådant eller direkt in i nätverksuttaget som sitter i väggen om du har fiber indraget.

Installera router

Koppla in routern

När du har kopplat ihop internet med routern kopplar du sedan in själva strömsladden till routern och sedan till ett eluttag.

  • Tryck på strömmen om routern har en av/på-knapp. När strömmen sätts igång och routern startar ansluter den mot internet och aktiverar det trådlösa nätverket. Detta ser du genom att lysdioder på framsidan av routern börjar att lysa.
  • Det kan ta några minuter för routern att koppla upp.

Anslut datorn

Många av dagens routrar är redan förinstallerad och fungerar direkt utan att du behöver göra något speciellt. Det enda du egentligen behöver göra när routern har startat är att ansluta din dator eller en annan önskad enhet till nätverket. På en Windows-dator klickar du på ikonen för nätverk nere till höger. Tryck på och aktivera ditt nätverk i listan som du får fram när du klickar på ikonen. Vad ditt nätverk heter finns i det allra flesta fallen på routern. Där står även lösenordet till nätverket. Detta använder du för att hitta nätverket i listan och sedan skriver du in lösenordet när datorn ber om det.