Hur högt ska en TV sitta?

Hur högt du placerar din nya TV på väggen beror på olika faktorer till exempel, soffans sitthöjd, om du har ett soffbord med eventuella prydnader på, så som ljus, statyetter och om ni använder skålar för chips och popcorn, vin och läsk-flaskor och hur högt det är. Sedan ska man även tänka på distansen mellan TV-apparaten och den sittplats som används.

Standardhöjden är mellan 90-110 cm från golvet upp till TV apparatens lägre kant. Den ska placeras så centralt som möjligt framför sittplatsen så att ni inte behöver sitta obekvämt och behöva sträcka på er för att kunna se bra. Som du märker så finns det punkter att tänka på för att hitta den rätta tv apparaten för dig. Innan du sätter upp din nya TV så scrolla ner och se rekommenderad max avstånd utifrån din storlek.

Hur högt ska en TV sitta

Hur påverkar storleken på TV apparaten höjden den sitter på?

I exemplet ovan används en 42 tums TV men en del har större på 55 tum ända upp till 75 tum och då gäller inte samma mått. Rekommendationen är att tittaren inte ska behöva blicka upp mer än 15 grader. Vilket betyder att när man ser på TV ska man inte behöva röra huvudet för att kunna se på den bekvämt. Om man har barn och som ser mycket på TV kan man sänka höjden så att de får det lättare att titta på den, men utan att det skadar de vuxnas tittande.

Distansen mellan TV apparaten och sittplatsen

Dessa är de rekommenderade max avstånden för de mest populära storlekarna. Som ni ser kan det vara onödigt att köpa en för stor TV eller en för liten. Det är bäst att mäta upp distansen mellan sittplatsen och där TV ska vara innan man köper en ny. Om ni sitter för nära eller får långt borta så kan det göra så att ni får ont i ögonen.

  • 40 tum 1.8 m
  • 50 tum 2.3 m
  • 60 tum 2.7 m
  • 70 tum 3.2 m
  • 80 tum 3.7 m