Hur felsöker man robotgräsklippare?

Det vanligaste alternativet för att felsöka en robotgräsklippare är att

  • Införskaffa sig en kabelsökare. Detta gör du genom att koppla bort begränsningsslingan från laddningsstationer där du istället kopplar in felsökaren.
  • Därefter ger den ifrån sig ljudsignaler och ju närmare du kommer avbrottet ju mer kommer den ge ljud ifrån sig.
  • När ett intensivt pipande uppdagats där du står, så har du med största sannolikhet hittat avbrottet för din robotgräsklippares slinga.

Kabelsökare går att köpa hos de som du köpt din robotgräsklippare ifrån samt flertalet andra butiker. Genom en sökning på nätet kan du snabbt se vilka butiker som säljer en  kabelsökare.

Andra felsökningsmetoder för robotgräsklippare

Ett fel som exempelvis kan uppstå med din robotgräsklippare kan vara att den visar ett felmeddelande där det står ”ingen slingsignal”. Det vanligaste orsakerna till detta meddelande kan vara att begränsningsslingan råkat ut för något. För att felsöka vad som är felet är första steget att titta till laddningsstationen så att den är kopplad till begränsningsslingan. Sedan att allt står rätt till bakom laddningsstationen. Därefter kan du ta dig en titt runt trädgården och se efter om du kanske glömt en spade eller nått annat verktyg som skapat störningar i rutten.

När felmeddelandet kommer bara sådär utan förvarning så handlar det oftast om en skarv där avbrottet skett. Dessa skarvar finns förmodligen på ritningen som du fått när själva installationen gjordes för din robotgräsklippare. Om allt detta har gjorts och det ändå inte fungerar finns det en metod att använda sig av. Denna metod heter intervallhalveringsmetoden och funkar som så att du kopplar bort en ände av slingan till laddningsstationen och drar ut en extra kabel. Kabeln ansluts mitt på begränsningsslingan. Metoden hjälper dig att avgöra vilken sida avbrottet skett på och efter några försök är möjligheten stor att du hittar själva avbrottet.