Hur får man rent fogar i badrum?

Få saker är så irriterande som när du grovstädat hela ditt badrum och gjort det skinande rent, för att sedan lägga märke till de missfärgade fogarna. Det spelar ingen roll hur mycket du har putsat och gnuggat, de missfärgade fogarna sticker i ögonen och gör att badrummet trots ditt slit, ser smutsigt ut. Det finns många faktorer som påverkar fogen och dess glans. källa.
Vilken tur att det då finns ett antal olika knep för att få tillbaka fogarnas ursprungliga vita glas.

hur får man rent fogar i badrum

Blanda en bikarbonatspasta

Fogar kan lätt bli missfärgade och då anta en gulaktig nyans, men de drabbas också av mögel förstås. Att bara rengöra med medel och vatten biter inte alltid på de mest ingrodda fogarna.
Ett klassiskt husmorsknep är att blanda till en pasta med bikarbonat och vatten:
Du behöver:

  • Bikarbonat
  • Vatten
  • Någonting att blanda pastan i, till exempel en burk

Mixa bikarbonat och vatten tills du får en bra konsistens som går att jobba med. Sedan penslar du fogarna med pastan och låter verka en stund. Runt 15- 20 minuter brukar vara lagom. Ta hjälp av en gammal tandborste och gnugga ordentligt på fogarna. Torka sedan noga av dem med en fuktig trasa. Nu bör fogarna ha återfått sin ursprungliga färg!

Väteperoxid och vatten

Går du bet med bikarbonatspastan kan väteperoxid vara ett alternativ. Obs! Detta gäller endast för vita fogar eftersom väteperoxid bleker. Ta först på dig ett par handskar för att skydda dina händer från medlet. Blanda lika delar vatten som väteperoxid i en blomspruta och spraya sedan ordentligt på fogarna. Låt verka ca en kvart och gnugga återigen med en tandborste för att få beläggningarna att lossna.

För att underhålla dina nu rena fogar är ett hett tips att impregnera dem med hjälp av ett stearinljus! Det gör att smutsen inte fäster på fogarna lika lätt.