Hur får man bort röklukt från möbler?

En lukt som kan sätta sig lätt i kläder och möbler är röklukt vilket ibland kan vara en intensiv lukt man gärna vill bli av med. Det kan vara från en möbel man köpt på second hand, som man fått eller en möbel man själv har men har slutat röka. För att effektivt få bort röklukt från möbler finns det smarta lösningar med naturliga produkter från köket, eller speciella sprayer man kan köpa.

Hur får man bort röklukt från möbler?

Naturliga lösningar mot röklukt

Några av de mest effektiva lösningarna mot röklukt som satt sig i möbler finns faktiskt hemma i skafferiet. Har man bakpulver hemma är det perfekt mot röklukt som satt sig i möblerna!

Nedan finner du bra tips:

  • Det enda man gör är att strö bakpulver över de möbler som luktar rök då bakpulver har en förmåga att absorbera röklukt. Bäst effekt får man genom att låta bakpulvret verka över natten
  • Nästa dag dammsuger man upp pulvret från möblerna.
  • Finns det någon röklukt kvar, kan man upprepa proceduren en gång till.
  • Om du har möbler med avtagbart så är det bästa alternativet att tvätta tyget i maskin på så hög temperatur som möjligt.
  • Om du har hårda möbler hemma kan du spraya en blandning av
    0,5 liter vatten, 0,5 deciliter vitvinsvinäger och 2 teskedar flytande tvål.
  • Det är viktigt att vädra luckorna medan man sprayar möblerna.
  • När du har sprayat klart skall du torka av möblerna med en ren trasa.
  • Till möbler som inte har avtagbart tyg, kan man också blanda vatten, lite ättika och tvättmedel som man masserar in i tyget och sedan torkar man av med våt trasa.

 

Andra effektiva medel mot röklukt i möbler

Om man hellre köper färdiga medel mot röklukt finns det en del att köpa ute i handeln som också är effektiva. Många medel mot röklukt kan även ha ett innehåll av en ammoniakbas som verkar effetkivt när man regör med dessa. Vissa medel fungerar även som luktmaskeringsmedel och innehåller eteriska oljor med olika dofter som har i uppgift att maskera röklukt men också andra lukter som har satt sig.