Hur får jag bort kalk i duschen?

Kalk i duschen och badrummet är nästan något som alla får handskas med någon eller några gånger i livet. Det finns givetvis flera olika avkalkningsmedel som du kan köpa idag, dessutom finns det en hel del husmorsknep som du kan ta till dig för att slippa spendera dyra pengar på diverse produkter.

Hur får jag bort kalk i duschen

Smarta husmorsknep

Det finns några knep som du kan använda dig av när du ska avkalka ditt badrum och dusch.

  • Ett alternativ är att använda vinäger och vatten i sprayflaska för att sedan spraya på medlet med jämna mellanrum för att hålla kalken borta.
  • Efter du har sprayat och torkat är det också viktigt att komma ihåg att spola av med vatten. Något som du även måste ha i åtanke är att vinäger inte bör användas på material som är pläterade eftersom det kan orsaka fula fläckar.
  • Ett annat alternativ till husmorsknep är ättika, det är väldigt bra mot allt möjligt när det kommer till att få ditt hem rent och fint. Förutom att det är perfekt mot kalk så kan du även använda det för att få bort stopp i handfatet eller för att få en bättre doft inomhus.
  • När du ska använda ättika för att rengöra så ska du blanda rumstempererad ättika med något slags rengöringsmedel, exempelvis diskmedel och hälla i det i en sprayflaska och skaka lite lätt. Sedan kan du börja spraya på fläckarna som du vill få bort och använd gärna en mjuk svamp för att få bort det värsta. Låt medlet få vara på ett tag och skölj sedan av med vanligt vatten.

Hur du kan förebygga kalk

Du kan även förebygga att kalk uppstår, i alla fall minsta kalkproblem genom att använda en gummiskrapa efter varje gång du duschar. Tack vara gummiskrapan får du bort en stor del av kalken som annars fastnar på dörrarna eller väggarna. Ett tips är också att spola av duschen med kallt vatten istället för varmt, eftersom varmt vatten har svårare att få med sig kalken.