Hur bygger man en miniramp?

Att bygga en miniramp behöver inte vara svårt eller dyrt. Det allra första du bör göra är att planera din ramp.

  • Mät hur hög du vill att den ska vara. Vill du kunna göra kanttrick bör rampen inte vara mer än cirka 90 cm hög, men ska du hoppa mer kan du med fördel göra rampen lite högre.
  • Du bör också fundera lite kring hur radien, och med andra ord hur brant rampens böjning ska vara. En ramp med brant böjning blir snabbare men svårare att åka i.

Nu när skejtparker har börjat växa i populäritet igen, bygg en ramp på gården och slipp köra barnen till skejtparken flera gånger i veckan!

Hur bygger man en miniramp

Materialval

Till just böjarna kan du med fördel använda en billigare plywood för konstruktion. Nedan finner du lite tips och tricks inför materialvalet.

  • Var noga med att rita ut allt. Såga ut bitar, och skruva ihop allt med små reglar.
  • Gör gärna flera mindre sektioner som du sedan fäster ihop med större reglar för bättre stabilitet.
  • Du kan använda spillvirke, men välj gärna impregnerat sådant. Tänk på att fästa reglerna liggande så de inte utsätts för all vikt när rampen används.

Botten bör göras i ett vattentåligt material. När det är dags för ovansidan av minirampen kan hex-plywood användas. Här kommer några saker att tänka på.

  • Välj inte plywood tjockare än nio millimeter. Då blir den svår att böja och den tenderar att spricka.
  • Du kan såklart också välja att lägga flera billigare lager plywood under det vattentåliga lagret om du vill.
  • Ska rampen endast användas inomhus kanske du inte alls behöver använda vattentåligt material. De understa skivorna måste stödjas av reglar för att inte skarvar ska uppstå.

 

Gör rampen mer funktionell

En ihålig rundstav av metall bildar en bra kant högst upp på rampen för grinding och annat. Tänk också på att bygga en drophylla som skate:aren kan stå på ovanpå rampen. Det görs enkelt genom att helt enkelt lägga lastpallar bakom rampen på båda sidor. Stapla dem så de når upp till rampens höjd och fäst ihop dem. Lägg flera lager masonit eller plywood överst. Sedan är det bara att njuta av den nya minirampen.