Hur bygger man en lekstuga?

Innan du börjar bygga en lekstuga är det viktigt att ha bra och pålitliga verktyg hemma. Det är även viktigt att ha förberett en stabil och rak grund innan du sätter igång. Ett tips kan vara att gräva och sedan täcka med grus eller och jämna till den yta där du ska placera lekstugan. Att lägga på betongplattor för att öka stabiliteten ytterligare kan också fungera men tar längre tid. Innan du påbörjar markarbetet fundera på vart på tomten du vill att lekstugan ska placeras. En bra plats kan vara där solen lyser länge samt i ett läge med lä eller lite blåst.

Att tänka på när du bygger en lekstuga

  • Gräva ned flera plintar där du kommer fästa bjälkarna som kommer vara själva ramen för lekstugan. Beroende på hur stor eller liten lekstugan ska vara så behövs det olika antal bjälkar. Var noggrann och mät ut innan du påbörjar bygget.
  • Tänk på hur stor lekstuga som är tillåtet att bygga. Om storleken överstiger en viss gräns så kan du behöva bygglov. Vanligtvis så behöver du inget bygglov för att bygga en normal lekstuga.
  • Innan du fäster fast bjälkarna i plintarna så ska du kryssmäta till lekstugans alla hörn så att alla mått stämmer. Därefter kan du börja bygga på med brädor och sedan tak.

När det kommer till designen på lekstugan så kan du låta fantasin flöda, kanske låta dina barn eller den du bygger lekstugan för få vara med och bestämma.

Köpa färdiga lekstugor

Om du inte vill lägga ned tid på att bygga själv så finns det färdiga lekstugor att köpa, antingen kommer den monterad eller så sätter du ihop den enkelt själv. De finns mycket prisvärda varianter för den som inte vill spendera för mycket pengar men det finns även dyrare och större för familjen med många syskon.