Hur blir man elektriker?

Om du gillar problemlösningar, teknik och att jobba med dina händer kan elektriker vara en intressant yrkestitel. I följande text får du veta allt om hur du går tillväga för att bli elektriker.

hur blir man elektriker

Utbilda dig till elektriker

För att du ska kunna bli en yrkesverksam elektriker behöver du gå en utbildning. Om du har ditt gymnasieval framför dig kan du få grundläggande utbildning genom att gå El och energiprogrammet med inriktning elteknik. När du har tagit studenten söker du dig vidare som lärling på ett elföretag. Lärlingstiden är 16 000 timmar vilket blir ungefär ett år. När du har gått färdigt som lärling och har en godkänd utbildning utfärdar elbranschens centrala yrkesnämnd ett certifikat som bekräftar att du har en godkänd utbildning och att du har gått färdigt dina lärlingstimmar. Därefter får du börja jobba som elektriker

Är du äldre och inte har gymnasiet framför dig finns det motsvarande utbildningar du kan gå på yrkeshögskolan eller olika vuxenskolor. En elektrikerutbildning tar ungefär 3 år följt av ett års lärlingstid.

Sök jobb som elektriker

När du har gått färdigt din elektriker utbildning, har avslutat din lärlingstid, lärt dig det praktiska som felsökning av el, installationer mm. och har ditt certifikat som behörig elektriker är det dags att söka jobb. Många har tur och får jobb på det företag där de haft sin lärlingsplats. Som tur är så är elektriker ett attraktivt yrke och det finns alltid behov av elektriker. Du kan höra av dig till de företag som finns på din ort och lämna en intresseanmälan. I bästa fall är de i behov av en elektriker och är intresserade av att anställa dig. Du kan också använda dig av olika jobbsajter där företag lägger ut annonser på lediga platser. För att söka jobb som elektriker behöver du ha ett CV, personligt brev och ett certifikat som styrker din behörighet.