Guide – välj rätt behandling vid golvslipning

Att slipa om ett golv ger rummet ett riktigt lyft. Ofta är det ingrodd smuts, repor och andra defekter från flera decennier som avlägsnas på några timmar med en slipmaskin. Ett nyslipat golv saknar dock skyddande skikt och är väldigt känsligt. Du ska alltså ytbehandla golvet direkt efter att du slipat det. Det finns flera olika metoder som kan ge ett bra resultat. Här kommer vi att gå igenom för- och nackdelar med de vanligaste behandlingarna av slipade trägolv.

golvslipning

Valet av behandling gör stor skillnad

Alla behandlingar av trägolv innebär att du får ett ytskikt som i viss utsträckning hindrar smuts och vätska från att gå in i golvet. Ditt val av metod påverkar också golvets, och därmed hela rummets, utseende i hög grad. Hur du behandlar ett golv kan också påverka hur det känns att gå på det efteråt. Det är alltså ganska viktigt att ha lite koll på vad resultatet kan förväntas bli, beroende på vilken produkt du använder.

Det finns inte en metod som passar alla golv utan allt beror på vad du vill uppnå. De vanligaste alternativen för behandling av trägolv är:

  • Lack
  • Olja
  • Hårdvaxolja
  • Såpa 
  • Färg

Lack

Att lacka ett golv innebär att du får ett tåligt ytskikt som är mycket lätt att städa. Man förknippar ofta lackade golv med ett blankt och glansigt utseende. Idag finns det dock möjlighet att använda ett matt lack som ger ett annat utseende om du vill ha ett lackat golv som känns mer naturligt. 

Nackdelen med lackade golv är att det är mer jobb att åtgärda repor och andra skador än om du till exempel väljer att behandla ett golv med olja efter slipning. Vätska som tar sig igenom ytskiktet kan också skapa fula fläckar eftersom den inte kan komma ut igen.

Lackering trägolv

Olja

Det finns flera olika typer av olja som passar när du ska behandla ett golv efter slipning. Många tycker att en golvolja ger ett attraktivt utseende där träets naturliga kvalitéer kommer fram på ett trevligt sätt. Olja kan vara pigmenterad. Då kan du ge ditt golv den touch du är ute efter, oavsett om du vill att golvet ska vara ljust eller mörkt. 

Ett oljat golv blir lite känsligare för väta än om du lackat det. En fördel med oljade golv är att det är väldigt lätt att åtgärda repor och andra mindre skador, det är ofta bara att applicera ny olja. Oljade golv behöver underhållsbehandlas. Då påför du ett nytt skikt av samma olja, gärna en gång om året.

oljat golv

Hårdvaxolja

Hårdvaxolja kan sägas vara en kompromiss mellan lack och olja utan vax. Du får en väldigt slittålig yta (men inte lika tålig som lack) samtidigt som mycket av träets charm bevaras och kommer till sin rätt. Du behöver inte underhållsbehandla lika ofta som när du oljar ett golv, men oftare än om golvet är lackat. Vaxoljor kan innehålla en hel del lösningsmedel och kräver ordentlig vädring när de appliceras.

Såpa

Att såpskura ett trägolv är en klassisk behandling i svenska hem. Såpning är en lite annorlunda metod, som innebär att man applicerar mycket såpa på golvet och sedan låter det torka in. Metoden är naturlig och miljövänlig och golven blir med upprepad behandling ljusa och fina. Såpan ger ett lätt skyddande skikt efter flera behandlingar, samtidigt som golvet får en naturlig patina med åren. 

Att behandla med såpa är billigt men det krävs upprepade behandlingar om du vill behålla det skyddande skiktet. Varje gång du skurar golvet med såpa förbättras skyddet. Såpskurade golv, som även kallas skurgolv, får inte samma skydd mot vätskor och repor som golv behandlade med andra metoder. Såpa fungerar heller inte på alla typer av trä utan används framförallt på golv av gran eller furu. 

Färg

Att måla ett trägolv efter slipning kan vara ett bra val. Färgen skyddar mot slitage och ger dig möjlighet att få ett golv med det utseende du är ute efter. Flera olika färger kan användas till golv. Linolja tränger ner bra men torkar långsamt. Får du en skada på ett målat golv är det lätt att fixa och målade golv är också lätta att städa. 

Något som många tycker är en nackdel är att en del av träkänslan försvinner om ådringen inte syns. Av den anledningen målar man sällan golv av ek eller andra exklusiva träslag. Att lasera eller betsa golv kan vara ett alternativ. Då bevaras mer av träets karaktär än om du använder täckande färg.

målat trägolv

Tips till dig som vill ha bästa möjliga resultat

Valet av golvbehandling handlar ofta om vad det är för rum och vad det har för funktion. I ett våtutrymme ska du till exempel inte olja golvet utan välja ett ytskikt som är så vattenavvisande som möjligt. Har du ett äldre hus kan det finnas ett värde i att använda samma metod som tidigare istället för att helt ändra utseende på golvet.

Olika produkter för behandling av slipade trägolv torkar inte lika snabbt och behöver appliceras olika många gånger. Ska du fixa golven i flera rum är det viktigt att ta med det i beräkningen eftersom rummen kan bli obrukbara i flera dagar, eller ännu längre. 

När det gäller vissa typer av behandling är det bäst för golvet om det torrstädas eftersom det kan påverkas om du använder mycket vatten vid städningen. Vid underhållsbehandling med pigmenterade produkter är det viktigt att använda samma produkt som tidigare. Blanda alltid golvvårdsprodukter med pigment mycket noga, så att pigmentet sprids jämnt.

Kan man behandla golven själv?

Att ta hand om ett trägolv efter omslipning är lättare (men mer tidskrävande) än att slipa det. Det är dock mer komplicerat än att måla väggarna hemma. För att få perfekt resultat är det mycket viktigt att du använder alla produkter precis som det är tänkt. 

Genom oss på Clas Fixare kan du få hjälp med att behandla golv och ett bra pris som inkluderar slipning och efterbehandling. Ta gärna kontakt om du vill veta mer om hur vi arbetar med golvbehandling och vilken produkt som kan passa utifrån vad du vill uppnå i just ditt hem.