Får man byta toalettstol själv?

Vill du byta ut din gamla toalettstol hemma men undrar om man egentligen får byta toalettstolen själv på egen hand utan att det påverkar din försäkring? Svaret på denna fråga är kort och gott att ja, vi får lov att byta ut toalettstolen på egen hand utan att behöva oroa oss för att försäkringen inte täcker ingreppet om något oväntat skulle ske eller om något skulle gå snett. Men glöm inte att du får nyttja ROT-avdrag på arbetskostnaden så i vissa fall kan det vara värt att låta proffsen göra det.
Då det är inte fullt så lätt att byta ut toalettstolen och det finns många moment som ska gås igenom först innan toalettstolen är redo att flyttas och den nya kan installeras.

får man byta toalettstol själv

Förbered din gamla toalettstol

Om man ska göra det på egen hand rekommenderas man att ta en toalettstol som ska limmas fast på golvet då detta är smidigare och enklare att göra själv. Nu är det dags att ta bort din gamla, och då finns det ett par punkter att efterfölja för att detta ska gå att genomföra snabbt och helt utan krångel.

  • Först och främst stänger vi av vattnet till toaletten
  • Därefter spolar vi toaletten för att resterande vatten i stolen ska försvinna.
  • Sedan är det dags att skruva bort vattenkopplingen samt skruvarna, skär av den gamla fogen runt toalettstolen och sedan lossar du försiktigt på toalettstolen från avloppsstammen.
  • Du är nu redo att ta bort den gamla toalettstolen.

Installera din nya toalettstol

När den gamla toalettstolen nu är borta är det dags att ställa dit din nya.

  • Se till att först och främst fylla skruvhålen som blev kvar med sanitetssilikon om du ska sätta dit en toalettstol som limmas fast, annars kan du låta hålen vara kvar om det är samma mått.
  • Därefter mäter du ut toalettstolen mot golvet där den ska stå, flytta sedan bort stolen och lägg en remsa sanitetssilikon och placera sedan den nya toalettstolen på plats.
  • Toalettstolen limmas då fast och det är dags för dig att foga runt toalettstolen.
  • Koppla sedan in vattnet och kolla så att allt fungerar.