Det går inte att ansluta till det här nätverket?

Om du råkar ut för anslutningsproblem så brukar det dyka upp ett felmeddelande om att ”det går inte att ansluta till det här nätverket”. Den exakta formuleringen kan skilja sig lite men betydelsen är densamma och ofta kan det vara lite oklart vad som menas, vilket nätverk som avses och vad som går att göra åt problemet.

det går inte att ansluta till det här nätverket

Olika sorters nätverk

Det första du behöver kontrollera är om det är ditt eget nätverk som krånglar. Om du sitter vid en dator kanske den är ansluten med kabel, kontrollera i så fall att kontakterna sitter i ordentligt.

  • Om möjligt kan du testa med en annan kabel av samma typ.
  • Är du uppkopplad utan kabel måste du kontrollera det trådlösa nätverket. Någonstans finns en så kallad router som du ska kunna ansluta till trådlöst med dator, smartphone eller annan enhet.
  • Kontrollera därför om routern fungerar. Starta gärna om den om du vet hur man gör. Testa om det är samma anslutningsproblem oavsett vilken enhet du använder. I så fall är det routern som kan ha problem. Du kan få hjälp med installation och guidning av din router genom att läsa vår guide.
  • Om du kan komma åt internet med hjälp av till exempel din smartphone och 4g-uppkoppling kan du surfa till din nätverksleverantörs hemsida och se om de skriver om några driftsproblem i ditt område och när de i så fall beräknas vara lösta.

Din nätverksleverantör

Om du kontrollerat dina egna enheter och lokala uppkopplingar utan att lyckas lösa problemet bör du vända dig till din internetleverantör för support. När du gör det är det viktigt att du är tydlig med det du vet om problemet för att få så korrekt hjälp med felsökningen som möjligt. Du kan bli ombedd att starta om utrustning i en viss ordning men det kan också vara så att leverantören från sitt håll kan se om något hänt med just ditt användarkonto som orsakar problemen.