Byta blandare själv

Vattenkranen i badrummet som används dagligen för att tvätta händerna finns inte. Vad menar man med det tänker du? Jo vi menar att begreppet har ersatts av ett samlingsnamn för alla typer av kranar, badkar, dusch, tvättställ och handfat. Numera kallas det för blandare. Kan man byta blandare själv?

Ja det kan man. Finns ingenting som reglerar detta, alltså innebär det att du får byta blandare själv. Däremot är det alltid en god idé att kontakta professionella (till exempel oss, Clas Fixare) om du känner dig de minsta osäker. Det kan nämligen få konsekvenser om det skulle bli fel.

 

Byta blandare själv

Ska man göra det själv eller anlita fackman?

Generellt sätt är det bättre att anlita auktoriserade specialister för att byta blandare. Detta betyder inte att du är inkapabel, men för att undvika eventuella skador eller brister ska man låta proffs sköta jobbet.

Även om du har följt alla regler och gjort ändringar i enlighet med branschregler, kan skador uppstå, till exempel på grund av en defekt i materialet. Om blandaren har bytts ut av en fackman kan det vara lite enklare att försäkringbolaget står för kostnaden för badrumsreparationer och renovering (om något skulle gå fel). Vattenskador kan vara kostsamma och mycket påfrestande för bostäder.

Byta blandare – steg för steg

Om du väljer att gå vidare med att byta blandare själv, listar vi här hur du går till väga. Här utgår vi från att den gamla kranen/blandaren är bortkopplad, att det är handfatet och att din nya blandare har samma CC-mått som den gamla.

  • Börja med att koppla bort vattnet.
  • Skruva loss armaturen.
  • Lossa på kopplingarna med en skiftnyckel.
  • Plocka bort kranen, detta görs genom att lossa på muttern i själva kommoden.
  • Placera dit din nya blandare på samma sätt som du lossat dem gamla. Det finns en mutter, bricka, utvändig skruvgänga som skall dras åt.
  • Koppla på rören. Inuti röret monterat på kranen finns det två förbindelser, för kallt och för varmt vatten. Anslut dem med utgångarna från väggen med hjälp av klämkopplingar. Om det behövs kan du klippa rören till önskad längd.
  • Avsluta med att slå på vattnet och var uppmärksam på om det uppstår läckage.

Känns det fortfarande svårt efter att ha läst vår guide kan du kontakta våra Fixare!