Bygga uterum på befintlig altan?

I många fall krävs det bygglov om du vill bygga ett uterum på din altan. Undantag från bygglovskrav är om huset ligger utanför kommunens detaljplan, mer information om bygglov hittar du på Boverkets hemsida. Ett uterum kan byggas på många olika sätt och även om det inte finns krav på bygglov finns det byggregler som omfattar uterum. Bland annat regler som avser hållfasthet och konstruktionens bärförmåga.

Vill du bygga om din altan till ett uterum bör du alltid kontrollera vilka regler som finns i din kommun. För att uterummet ska leva upp till byggkrav är det även bra att konsultera ett byggföretag. Skicka gärna en förfrågan till oss så hjälper vi dig vidare med dina altanplaner.

bygga uterum på befintlig altan

Bygga tak och glasa in en befintlig altan

Uterum är fantastiska och blir ett extra rum som går att använda betydligt längre säsong än en altan. Olika företag har även färdiga och flexibla lösningar som är lätta att montera även på befintliga altaner och som lever upp till byggkraven.

När det kommer till att bygga tak finns det vissa undantag från bygglovskrav.

  • Ett skärmtak som totalt inte överstiger 15 kvadratmeter och inte är närmare en granne än 4,5 meter kräver i de allra flesta fall inte bygglov. Är skärmtaket närmare krävs det skriftliga medgivanden från grannar.
  • Om altanen och inglasningen inte överstiger 15 kvadratmeter behövs vanligen inget bygglov. Däremot kan det krävas en bygganmälan hos kommunen.

Eftersom olika kommuner kan ha lite olika policy inom detaljplanerat område är det bra att fråga byggnadsnämnden innan du påbörjar ett projekt.

Bygga om altanen själv eller anlita byggfirma?

Att bygga om en altan till ett uterum går att göra själv om du är händig och införstådd med byggkraven. Däremot kan du inte dra elledningar eller installera nya kontakter som kan vara trevliga att ha i anslutning till ditt nya uterum.

Priset för att bygga om altan till uterum rundar cirka 40 000 kronor för runt 12 till 15 kvadratmeter. Vill du isolera för att kunna använda året om kan priset ligga upp mot 150 000 kronor. Du kan i regel använda ROT-avdraget till arbetskostnader om du anlitar ett byggföretag.