Bygga in badtunna i altan?

Om man tycker om att bada utomhus och bor i ett hus med altan, kan man unna sig att bygga in en badtunna i anslutning till altanen! Det passar perfekt på varma sommardagar, eller en ljummen kväll som avkoppling med en drink eller en kall öl. Till och med Magdalena Andersson skulle behöva en egen badtunna enligt artikeln på aftonbladet, så varför skulle inte du behöva en.

bygga in badtunna i altan

Viktigt med bra grund

En stabil grund är viktig till en badtunna när man bygger in den i en altan då en stor badtunna för 9-10 personer kan väga uppåt tre ton totalt med vatten, utrustning och de som badar. Att bygga in en badtunna i altanen kräver inget bygglov. Givetvis kan man även välja en mindre modell som dock passar för att bada i. En badtunna som är runt och som liknar en runt liten pool, kan vara mycket snyggt att bygga in i altanen. Då är det viktigt med en stabil grund. Här får du viktiga tips inför byggnationen.

  • Har man mark med jord eller grus ska man gräva ut lite och se till att marken blir plan.
  • Sedan lägger man en markduk och stenkross som gärna ska vara hårdpackat. Det kan man ordna med en markvibrator.
  • Ska badtunnan komma upp lite kan man placera marksten i betong under på grunden, detta gör även att luften cirkulerar under tunnan.

 

Bygg in och välj storlek

Ska man ha sin badtunna mitt i altanen och en aning nedsänkt med en stabil botten, ska man såga ut träet på altanen på platsen där badtunnan ska stå. Sedan skapar man den stabila grunden med stenkrosset och markduken. De flesta badtunnor man köper idag kommer också med färdiga och stabila underreden i trä så att badtunnan ska vila på en stabil grund. När man bygger in en badtunna på altanen ska den inte placeras för nära en grill, eller träd som fäller mycket. För att få uppvärmt vatten, ansluter man en kamin för uppvärmning. Man ska montera också ett filtersystem för rent och fräscht vatten att bada i. Ska man bada i badtunna på altanen under kallare dagar, är det smart att isolera badtunnan vilket också gör att man spar energi.