Bygga eldstad utomhus regler

Funderar du på att bygga en härlig eldstad på din tomt utomhus? Din eldstad på tomten kommer med största sannolikhet att bli en favoritplats för både dig och dina nära och kära, något att samlas kring och umgås. Funderar du däremot på om det finns några speciella regler som måste efterföljas vid byggandet eller är det bara att tuta och köra? Det finns inga skrivna regler och lagar som ska efterföljas när du väljer att bygga en eldstad utomhus men däremot ska detta inte göras av någon som inte är säker på sin sak och som saknar kunskap. Däremot finns det regler från naturvårdsverket när det kommer till själva eldningen vid till exempel torra perioder.

bygga eldstad utomhus regler

Fritt fram att tuta och köra

När vi ska ge oss i kast med att installera en eldstad inomhus behöver vi enligt lag göra en anmälan om detta till stadsbyggnadskontoret, och om skorstenen som installeras samtidigt påverkar och förändrar byggnadens utseende markant kan vi behöva ansöka om bygglov. Däremot finner vi inte dessa regler när det kommer till att bygga en eldstad utomhus på vår tomt, utan det är bara för dig att tuta och köra. Däremot ska en eldstad byggas av någon som har kunskap och som är trygg och säker i sin sak och som kan bygga en eldstad som är hållbar.

Välj hållbart material

Vill du bygga en eldstad utomhus är det dags för dig att göra detta, och det är enbart din kreativitet och önskemål som sätter stopp när det kommer till dess utseende och storlek. Att välja att bygga den i hållbara och tåliga material som betong, marksten eller tegel är att föredra för att din eldstad ska bli tålig och stabil för att kunna stå emot väder och vind. Se även till att vara rejält påläst om hur du går tillväga vid byggnation av en eldstad, och är du osäker kan du välja att besöka ett byggvaruhus.