Borra i betong med skruvdragare

En vanlig missuppfattning som görs är att en vanlig borrskruvdragare kan användas till att borra i betong. Den fungerar utmärkt till att borra i trä, plast eller gips men om du skall borra i betong krävs det en slagborr eller borrhammare. När du skall borra med en slagborr eller borrhammare i betong skall det ses till att slagfunktionen på maskineriet är påslaget för bästa möjliga resultat.

Borra i betong med skruvdragare

En slagborr och en borrhammare har i huvudsak samma konstruktion men det finns en skillnad och det är tekniken bakom den hamrande rörelsen. Denna teknik är det som gör det möjligt för maskinen att borra genom hårt material som exempelvis betong, tegel eller sten. Borrhammaren har en starkare rörelseteknik med högre effektivitet och är därför mer lättmanövrerad. Detta gör det enklare att ta sig an tunga jobb utan större ansträngning. Som sagt både slagborren och borrhammaren är till för att borra i hårdare material och vilket du skall välja beror till största delen på omfattningen av arbetet. Är det ett större jobb som skall göras så är rekommendationen att använda sig av en borrhammare för en smidigare process.

Sätta upp föremål på betongvägg

Att sätta upp en tavla, spegel eller vägghylla i betongvägg utan att ha använt sig av rätt verktyg kan få konsekvenser i slutändan. Risken är då stor att föremålet kommer släppa och ramla från betongväggen. För att inte utsätta dig för detta skall du för-borra med en slagborr eller borrhammare i betongväggen i samma djup som skruven och pluggen du använder dig av. Skruven och pluggen måste ha samma dimension. Därefter kan du sätta in pluggen i hålet och sedermera skruva fast föremålet i väggen. När detta är gjort så finns det ingen risk för fall och dylikt att oroa sig för.

Avslutningsvis: om du är osäker är det alltid bra att rådfråga någon som är kunnig inom området för att försäkra dig om att det blir rätt utfört.