Hur får man bort mögellukt i möbler?

Det skulle inte vara så roligt att bo i ett hem helt utan möbler, eller hur? Men hur gör man om möblerna börjat lukta illa? Här ska du få våra bästa tips!

Hur får man bort mögellukt i möbler

Ta bort mögel från möbler

Utemöbler eller möbler som kanske fått stå för länge på vinden eller i källaren kan om man ha otur bli angripna av fukt och få mögelfläckar. För att få bort lukten finns hjälp att få. Börja med att bara använda ljummet vatten och tvål/diskmedel. Gnugga försiktigt på fläckarna och upprepa vid behov. Det finns också olika svampdödande medel och desinfektionsmedel, så kallade mögelborttagare. Dessa är ofta mycket effektiva och finns ofta i vanliga livsmedelsbutiker.

Husmorstips ska man i regel vara försiktiga med då de ej är testade. Dock kan det vara värt att prova istället för att behöva kasta möbeln ifråga. Fördelen med husmorstips är att de ofta är billiga och miljövänliga. Ättika eller vinäger är ofta effektiva för att ta bort olika lukter, inklusive mögel. Fler tips följer:

  • Skrubba träet med ättika eller vinäger på en svamp. Ättika kan också användas på tygmöbler.
  • Gör en smet av bakpulver och vatten och gnugga eller skrubba med en borste in på alla mögliga ställen. Låt det ligga kvar 2-3 timmar eller längre och dammsug därefter upp bakpulvret igen.
  • Har möbeln avtagbart tyg kan du också ta av tyget och tvätta det i tvättmaskinen eller köra med en matt- och möbeltvätt.
  • Lädersoffor kan tvättas med vatten och lite citronsaft.

När du har fått bort möglet är det viktigt att möbeln får torka ordentligt. Du kan använda en torr trasa/handduk och öppna fönstret för att vädra alternativt ta ut möbeln utomhus. Du kan också hälla till exempel kaffe/ättika eller citronskal i en skål med vatten. Detta absorberar den sista lukten och du får en härlig arom i rummet.

Varför luktar möbler ibland illa?

Ofta är det fukt som ställer till det. Om inte fukten avlägsnas bildas mögel och då är det verkligen dags att ta uti med problemet. Mögel kan bero på dålig ventilation eller att du har spillt någon vätska och inte har torkat upp den ordentligt. Man kan även känna av det på andra sätt, läs om de vanliga symtomen här.